Snirkel

Besøg Gudhjem & Bornholm

Et skatkammer af oplevelser

Gudhjem ligger på den klipperige nordøstlige side af Bornholm, og er kendt som Danmarks eneste bjergby, røgeriernes vugge og porten til Danmarks østligste punkt: Christiansø og Ertholmene. Her er JANTZENs HOTEL dit ideelle hjem under dit ophold på Bornholm. Et hjem, hvor du kan slappe af og fordøje dine daglige Gudhjem & Bornholm-oplevelser.

Sol over Gudhjem

Gudhjem – og Bornholm – er kendt for retten ”Sol over Gudhjem” bestående af rugbrød, røget sild, rødløg, æggeblomme og pyntet med radiser og purløg. Derfor lægger retten og byen også navn til den kokkekonkurrence og madmarked, der hvert år holdes sidste i juni på Gudhjem havn. Her dyster en række af Danmarks allerbedste kokke i forskellige kokkediscipliner, hvor der indgår bornholmske råvarer.

Sol over Gudhjem

Sol over Gudhjem
Gudhjem hyggelig gade

Gudhjem Bornholm – Danmarks eneste bjergby og skærgårdsby

Denne idylliske havneby ligger op ad bjergsiden af Bornholms nordøstlige kyst. Gå en tur i de små pittoreske gader og stræder, se de smukke huse, terrasser og haver, oplev de lokale kunsthåndværkere, og nyd udsigten fra de mange forskellige vinkler undervejs. Brøddegade, lige uden for hotellet, er byens hovedgade og kaldes på bornholmsk Brøddan, der sjovt nok betyder ’vej ned af en brat bakke’.

Gudhjem Museum

Se kort over Gudhjem her.

Røgerierne – smagen af Bornholm

Det var her i Gudhjem, at de lokale fiskere tilbage i 1866 – som de første på Bornholm – begyndte at røge sild. Den nye spise blev så populær, at byen på et tidspunkt husede hele 100 røgeri og blev kaldt ‘De 100 skorstenes by’. I dag huser Bornholm kun 10 røgerier, og det ene finder du på havnen i Gudhjem.

Gudhjem Røgeri

Røgeri Bornholm
Christiansø med MS Ertholm fra Gudhjem

Porten til Christiansø og Ertholmene

Fra Gudhjem Havn, 100 m fra hotellet, kan du tage en lille færge MS Ertholm til Danmarks østligste øer, Ertholmene, og søfæstningen Christiansø. Den lille gruppe øer og klippeskær er en fantastisk blanding af smuk og sjælden natur.

Christiansøfarten

Oluf Høst Museet

Besøg den berømte bornholmske kunstmalers hjem, Norresân, blot 300 m fra hotellet. Oplev den smukke villa ved vinteratelier, og betragt Oluf Høsts mange malerier der i hans motivverden, hvor de netop blev til. Den eventyrlige have skråner stejlt op mod Bokul, Gudhjems Bjerg, og her finder du Oluf Høsts sommeratelier. I 1930’erne og 40’erne blev Gudhjem Bornholm nærmest et centrum for dansk malerkunst. Mens Oluf Høst var Bornholmer, flyttede mange kunstnere til  byen og slog sig ned og blev en del af malerfællesskabet ’Bornholmerskolen’.

Oluf Høst Museet

Oluf Høst Museet
Gudhjem Bokul klippen med flagstand og havudsigt

Bokul klippen

Oppe over hotellet ligger Bokul (48 m over havet), der i tidligere tider var et meget helligt sted. Det menes, at navnet Gudhjem stammer herfra. På den tid hed byen Gudium, der betyder det hellige sted. I 1930’erne var der kunstmalere overalt på Bokul. Her har de – også Oluf Høst – stået med staffeli på hver deres yndlingsplads. I dag står kun den høje flagstang og en bænk på Bokulbjerget, og byens borgere skiftes til at hejse flaget op og ned hver dag.

Bokulklippen

Kyststien

Har du vandrestøvlerne med, men ikke planer om at følge Kyststien Bornholm rundt, har du masser af mulighed for at tage dem i brug i og omkring bjergbyen, og på Bornholm generelt. Både på dine dagsture, eller hvis du får lyst til at gå kyststien (eller dele af den) nord og syd for byen.

Gudhjem-Svaneke

Sandvig-Gudhjem

Kyststien
Helligdomsklipperne Gudhjem

Helligdomsklipperne

Hele Bornholms nordkyst er spækket med klipper, men intet sted er smukkere end de 20 meter høje Helligdomsklipper. Stejle og forrevne med dybe kløfter og grotter (husk lommelygte). De kan nås til fods (6 km fra Gudhjem, eller 200 m + 100 trappetrin fra Bornholms Kunstmuseum i Rø). Du kan også sejle med det over 100 år gamle træskib MS Thor fra Gudhjem Havn langs kysten, og se de imponerende klippeformationer fra vandet.

MS Thor

Bornholms Kunstmuseum

Er du til mere Bornholm-relateret kunst, bornholmsk kunsthåndværk eller moderne dansk arkitektur, er Bornholms Kunstmuseum i Rø (6 km nord for Gudhjem) et besøg værd. Gennem museet løber Helligdomskilden, der munder ud ved Helligdomsklipperne lige bag hotellet. Besøget kan derfor meget fint kombineres med en tur ned (og bagefter op) ad de 100 trappetrin mellem de stejle og dramatiske klipper.

Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum Gudhjem
Gudhjem og Bornholm Østerlars Rundkirke

Østerlars Rundkirke

Endnu et af Bornholms kendetegn er de specielle rundkirker, og blot 5 km fra Gudhjem kan du besøge den største og ældste af øens 4 runde kirker – Østerlars Rundkirke. Se de smukke kalkmalerier, kom en tur op under tagkonstruktionen, bemærk det separate klokketårn, og find ud af, hvorfor kirken er rund.

Østerlars Rundkirke

Gudhjem Golfklub

En af Danmarks mest spektakulære golfbaner, der snor sig ned til Østersøen og tilbage igen. Med havudsigt i første del – hul 4 mod Christiansø – og på de sidste 8 huller en teknisk krævende bane gennem skov og stenbrud.

Se mere her.

Gudhjem Golf

Brug for mere inspiration til dit Bornholm-ophold?

Her har du fået nogle af de nærmeste forslag. Men Gudhjem  og Bornholm har en hel Østersø af seværdigheder – så læs mere her, hvor du kan filtrere efter dine interesser og ønsker.